02.07.2014
IZLET ŠKTD Iskanje vsaj po eno besedi
 Iskanje po vseh besedah
Arhiv vseh obvestil
02.07.2013
EKSKURZIJA V PORABJE
 

Highslide JS
ŠKTD Breza Brezovci le nekaj let v tem casu organizira enodnevne ekskurzije za clane druatva in vaacane vasi Brezovci. Tokratna ekskurzija nas je v soboto, 29. junija 2013, popeljala v Porabje na Madlarsko. Avtobus je krenil na pot ob 8. uri izpred Vaako-gasilskega doma v Brezovcih.

 
Pot nas je vodila preko Martinja do Gornjega Senika, kjer nam je dobrodoalico izrekla Marjana Sukic, znana porabska Slovenka in urednica casopisa Porabje, ki je nato bila naaa vodicka.
Skupaj smo najprej obiskali Spominsko hiao Janoaa Küharja, slovenskega duhovnika, ki je deloval v Porabju. Zaradi njegovega vztrajanja pri verskih obredih v slovenacini ga mnogi imenujejo porabski Cedermac. V nekdanjem lupniacu so na ogled obnovljeni lupnijski urad, spalnica in jedilnica z lepo ohranjenim starim pohiatvom. Obiskovalci si tu lahko ogledajo dve razstavi, cerkveno-zgodovinsko in etnoloako. Etnoloaka razstava je ponudila veliko starih predmetov in orodja, ki so ga mnogi od udelelencev ekskurzije ae uporabljali ali pa ga vsaj poznali.
Sledil je ogled cerkve sv. Janeza Krstnika, kjer nam je gospa Sukic na kratko predstavila znacilnosti Porabja, pokrajine, ki je pravzaprav geografsko nadaljevanje Gorickega, le da je drlavna meja te vasi odrezala od maticne domovine in jezika. A ceprav je tu prekmuracina le skoraj pozabljena, porabsko narecje ae vedno zveni domace.
Pot smo nadaljevali preko Dolnjega Senika in Slovenske vesi proti mestu Monoater. Tam smo si ogledali barocno cerkev, ki je tretja najvecja barocna cerkev na Madlarskem. Ceprav jo le nekaj casa obnavljajo, smo kljub temu imeli kaj videti. Zatem smo obiskali Muzej Avgusta Pavla in si ogledali razstavo o Slovencih na Madlarskem, v zgornjem nadstropju muzeja pa ae razstavo o loncarstvu.
Seveda smo obiskali ae trlnico in se nato odpravili na kosilo.
V Slovenskem kulturnem in informativnem centru Lipa smo si ogledali kratki film z naslovom Porabje nekoc in danes in kratko predstavitev dejavnosti slovenskih organizacij na Madlarskem. Vsak je v dar dobil tudi izvod casopisa Porabje, ki je napisan v porabacini in v slovenskem knjilnem jeziku.
Zatem smo se odpeljali v Števanovce in si v nekdanji karavli ogledali Muzej »lelezne zavese« in razstavo o varovanju meje med Jugoslavijo in Madlarsko.
Obiskali smo ae Andovce, najmanjao vas v Porabju. Tam smo se povzpeli na »Mali Triglav« in si ogledali stare porabske domacije. V Andovcih je tudi spomenik livih, ki je bil postavljen leta 2000.
Tu smo se pred odhodom iz Porabja poslovili od Marjane Sukic in se nato preko nekdanjega mejnega prehoda Verica-Cepinci vrnili v Prekmurje.
Za konec smo se ustavili v Markovcih pri lupniku Dejanu Horvatu, ki nam je predstavil delo in livljenje v lupniji, ogledali smo si dograjeno lupniace s kapelico, v blilini pa obcudovali ae livali, lamo, osle, konje in krave.
Ekskurzija v Porabje je bila zanimivo in poucno dolivetje, vreme pa ne bi moglo biti lepae.
Utrinke z ekskurzije si lahko ogledate v Galeriji.
 
Na vrh  / Nazaj 
 
Prireditve

Sponzorji
 Športna trgovina Prva liga
 Balonarski klub BERTA
 Geo-vrtina d.o.o.
 Kurilko - Naftni derivati
 Megras d.o.o.
 Okrepcevalnica Na Jasi
 Pentek Franc s.p.
 Pomurski aport
 Vega produkt d.o.o.
 Vino Kosi
 Zavarovalnica Triglav d.d.


Logotip